Lekarniška dejavnost v Žalski občini

Žalske lekarne Žalec predstavljata Lekarna Žalec in Lekarna Petrovče. Lekarniška dejavnost v Žalcu pokriva 21398 prebivalcev (01/2010). Zavod zaposluje 9 magistric farmacije in 3 farmacevtske tehnice, kar pomeni, da gre za visoko strokovno izobražen zdravstveni kader. Lekarniška dejavnost je del zdravstvene dejavnosti, ki zagotavlja preskrbo prebivalstva ter zdravstvenih zavodov in drugih organizacij z zdravili. Preskrba z zdravili obsega izdajo zdravil na recept, izdajo zdravil brez recepta, homeopatskih zdravil ter magistralno pripravo zdravil. Lekarne lahko poleg lekarniške dejavnosti opravljajo še preskrbo s pomožnimi zdravilnimi sredstvi, ortopedskimi pripomočki, sredstvi za nego in drugimi sredstvi za varovanje zdravja, izdajanje veterinarskih zdravil, izdelovanje in preverjanje kakovosti zdravil in pomožnih zdravilnih sredstev, svetovanje pri predpisovanju in uporabi zdravil, mentorsko dejavnost. Posebej je potrebno poudariti, da cen zdravil ne določamo same lekarne, ampak so določene s strani države in na njih nimamo vpliva, kar nam marsikdo očita!

Naša prva skrb je zagotavljanje pravilne in varne uporabe zdravil, ki so bila predpisana bolniku za doseganje boljšega zdravstvenega stanja. Pomembna naloga farmacevtov je kontrola medsebojnega delovanja učinkovin– kontrola interakcij med zdravili in svetovanje ob izdaji za doseganje želenih terapevtskih učinkov. Zdravilom na recept pa se iz dneva v dan pridružuje vse več zdravil za samozdravljenje, zeliščnih pripravkov, prehranskih dopolnil in vitaminsko-mineralni pripravkov… Tudi tukaj je svetovalna vloga ključnega pomena in s tem poslanstvom delujemo v našem okolju. Zavedamo se, da je tudi beseda lahko zdravilo!

Skrb za ljudi, ki prihajajo v Žalske lekarne in nam zaupajo, je naše glavno poslanstvo. Da bi se v naši strokovni oskrbi čim bolje počutili, jim seveda želimo nameniti ustrezne prostore, strokovni kader, dostopnost lekarniške službe, dobro prepoznavnost, zato smo v avgustu 2001 odprli novo lekarno v Petrovčah, v letu 2005 pa končali s prenovo in razširitvijo Lekarne Žalec. Z Občino Žalec smo se dogovorili za razširitev lekarniške mreže v Žalcu in sicer bomo Žalske lekarne z lastnimi sredstvi, ne da bi obremenili Občinski proračun, poskrbele za izgradnjo še ene Lekarne na lokaciji Žalec zahod v sklopu Doma za ostarele. S tem bomo zagotovo dostopnost do naših storitev povečali in se še približali ljudem. Žalske lekarne se financiramo same in nismo uporabniki proračuna. Zaslužke vračamo v okolico, ljudi in seveda v stroko, kar je za lokalno skupnost največjega pomena.

Farmacevtska skrb (FS), ki jo izvajamo že nekaj let, je dodana vrednost našemu poklicu in predvsem v dobrobit ljudem, ki prihajajo v naši lekarni. Farmacevtska skrb je odgovorno zagotavljanje zdravljenja z zdravili za dosego pozitivnih končnih izidov, katerih namen je optimizirati bolnikovo kakovost življenja povezano z zdravjem. V Žalskih lekarnah se ukvarjamo z: FS za bolnike s povišanim krvnim tlakom, FS za bolnike s sladkorno boleznijo, FS za bolnike s kroničnim venskim popuščanjem, FS za bolnike s povečano telesno maso. Žalske lekarne živimo z okoljem, kar dokazujejo tudi ostali naši projekti. Izvajamo meritve krvnega tlaka, sladkorja v krvi in holesterola v prisotnosti farmacevtke vsak četrtek med 7.30 in 8.30 ter ob Dnevu diabetikov, 14. novembra. Vse te projekte izvajamo brezplačno za ljudi, stroške pokrivamo Žalske lekarne same. Sodelujemo z vrtci, šolami in ostalimi društvi in organizacijami v Žalski občini.

 

 
POTREBUJETE
NASVET FARMACEVTA

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki?
DOGODKI IN
OBVESTILA

Spremljajte aktualna obvestila in akcije na naši spletni strani.
Za aktualne vsebine
PRITISNITE TUKAJ

KONTAKTNE
INFORMACIJE

Žalske lekarne Žalec,
Prešernova 6,
3310 Žalec

Žalec (03) 712 02 50
Petrovče (03) 712 02 58
DELOVNI
ČAS

Preverite delovni čas v naših poslovnih enotah. Informacije o delovnem času

Za izboljšavo strani in uporabniške izkušnje, ta stran uporablja piškotke..

Sprejmem piškotke.

EU Cookie Directive Module Information