Celulit
Prihaja poletje in z njim toplo vreme, čas kopalk in izletov na morje, ali vsaj do bližnjega bazena.Čas, ko se kritično zazremo v svojo podobo v ogledalu. Zima in lenarjenje neizprosno puščata posledice na našem telesu. Pa vendarle ni vse tako črno; veliko se še da narediti. Za začetek pojasnimo razliko med celulitom in celulitisom. Celulit je, na kratko, nepravilno razporejena podkožna maščoba. Je želatini podobna snov sestavljena iz maščobe, vode in odpadkov, ujeta tik pod kožo. Nastane zaradi zastoja tekočin v tkivih. V prvi fazi nastajanja se celulita ne opazi, ko pa začne tekočina počasi zastajati, se pod prsti začutijo drobni vozlički in koža dobiva videz »pomarančne kože«. Celulitis pa je akutno difuzno gnojno vnetje plasti kože, še zlasti v podkožju (Slovenski medicinski slovar, 2002). Celulit povzroča težave predvsem ženski populaciji, saj kar 80% žensk trpi za to nadlogo. Moški večinoma nimajo celulita, ker se moško in žensko vezivno tkivo med seboj razlikujeta. Oporne kolagenske niti moškega tkiva so med seboj trdno prepletene in manj raztegljive kot pri ženskah, kar ima za posledico enakomernejšo porazdelitev maščobe in manj celulita. Svoje pa prispevata še moški testosteron in ženski estrogen. Najpogostejša mesta, kjer se celulit pojavlja so stegna, zadnjica, nadlahti, trebuh, nastane pa lahko tako pri debelih kot tudi pri suhih ljudeh. Na nastanek celulita vpliva način življenja, kjer velja omeniti premalo gibanja, nepravilno prehrano in stresno okolje, dodatno pa k nastanku doprinesejo še dedni in hormonski dejavniki. Celulita kot takega ne podedujemo, lahko pa podedujemo nagnjenost k tej nadlogi. Kaj kmalu lahko celulit postane, ne samo estetski, temveč tudi zdravstveni problem, saj nakopičeni odpadki v podkožju otežujejo mikrocirkulacijo. Ravno zaradi tega je pomembno, da skušamo vzpodbuditi limfo, da strupene zaloge odplakne.

Kako si pomagati?
O zdravem načinu življenja in pravilni prehrani je bilo prelitega že veliko črnila.Kaj je tisto, kar je v boju proti celulitu še posebej pomembno? Skrbimo za veliko gibanja (tek, skoki na trampolinu ali s kolebnico), ki pomaga limfnemu obtoku pri odplavljanju nesnag; pijmo zadostne količine tekočine čez dan (voda, nesladkan čaj), izbirajmo hrano, ki dodatno pomaga pri odvajanju strupov (beluši, artičoke, peteršilj, regrat, grozdje, ananas…), ne uživajmo alkohola, slaščic in izdelkov iz bele moke in ne kadimo. Vsako jutro si privoščimo kozarec sveže stisnjene limonade. Limfnemu obtoku lahko pomagamo tudi s t.i. limfno drenažo, ki naj bo ročna in v rokah strokovnjaka. Če se masaže telesa lotevamo sami, potem vedno masiramo proti srcu in od spodaj navzgor (noge), končamo z rahlimi udarci za napetost kože. Nikar ne bodite pregrobi.

Na voljo je tudi pestra izbira različnih gelov, krem, ki so nam lahko v pomoč pri odpravljanju celulita. Ti pripravki pomagajo pri mehčanju in raztapljanju zalog ujetih v celulitnem tkivu, da jih limfni obtok lažje odplavi. Problema celulita se je potrebno lotiti celovito in na večih področjih našega življenja in ne samo z uporabo različnih kozmetičnih pripravkov, ki obljubljajo nemogoče. Vztrajnost je tista, ki nam bo dala rezultat, ki si ga želimo. Za nasvet lahko vedno povprašate v Vaši lekarni. In na koncu ne pozabimo, da smo mi vsi celota telesa in duha, zato naj nam nekaj maščobnih blazinic ne pokvari prihajajočega poletja in razigranosti na plaži.
 
POTREBUJETE
NASVET FARMACEVTA

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki?
DOGODKI IN
OBVESTILA

Spremljajte aktualna obvestila in akcije na naši spletni strani.
Za aktualne vsebine
PRITISNITE TUKAJ

KONTAKTNE
INFORMACIJE

Žalske lekarne Žalec,
Prešernova 6,
3310 Žalec

Žalec (03) 712 02 50
Petrovče (03) 712 02 58
DELOVNI
ČAS

Preverite delovni čas v naših poslovnih enotah. Informacije o delovnem času

Za izboljšavo strani in uporabniške izkušnje, ta stran uporablja piškotke..

Sprejmem piškotke.

EU Cookie Directive Module Information