Okužbe dihal
V zraku, ki ga dihamo, je na milijone mikroorganizmov kot so virusi, bakterije in glivice. Ti lahko z dihanjem stopijo v dihalne poti in povzročajo vnetja. Vnetja zgornjih dihalnih poti (nos, žrelo, sapnik) lahko potekajo v lažji obliki, kot je npr. prehlad, ali pa se razvije nekoliko težje obolenje - gripa (influenca). Če so prizadete spodnje dihalne poti, lahko zbolimo za bronhitisom ali pa gre za pljučnico. Prehlad Je blago, kratkotrajno in najpogostejše vnetje zgornjih dihalnih poti, ki ga povzročajo številni virusi (200 različnih). Za prehladom obolevajo ljudje najpogosteje v hladnih mesecih leta. Takrat so prisotne velike temperaturne spremembe, ki obremenjujejo naš imunski sistem, bolj smo dovzetni za okužbe z virusi in bakterijami. Glavni rezervoar respiratornih virusov so otroci. Okužba se zelo hitro širi v vrtcih, šolah in družinah. Virusi se širijo s kapljicami polnimi virusov, ki jih izkašlja ali izkiha obolela oseba, mi pa to vdihavamo ter vnašamo le-te v dihalne poti. Velika količina virusov se izloča tudi z nosnim izločkom v okolico. Največ virusov se izloča 2.-4. dan bolezni. Kašljanje in kihanje sta refleksni dogajanji, ki čistita dihalne poti, v katerih so lahko tujki, sluz, gnoj... Bolezenski znaki, ki se pojavljajo pri prehladu so: splošno slabo počutje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, praskanje v grlu in suh kašelj, lahko tudi nekoliko zvišana telesna temperatura in blag glavobol. Prehlad lahko zdravimo sami z zdravili in naravnimi pripravki, ki jih lahko kupimo v lekarni, preneha pa v 1-2 tednih.

Gripa (influenca)
Poznamo tri glavne tipe virusov gripe: A, B in C. Virusi se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki jih bolniki razširjajo v okolico s kašljanjem in kihanjem, z neposrednim stikom, posrednim stikom ali z drobnimi prašnimi delci, na katerih obvisi virus. Bolnik en teden izloča velike količine virusov in lahko okuži mnogo ljudi. Inkubacija traja 1-3 dni. Simptomi gripe so: nenaden začetek, mrzlica, zvišana telesna temperatura (prvi dan lahko tudi 40 C), splošno slabo počutje, utrujenost, glavobol, vnetje oči, nosu, suh kašelj, pekoče bolečine v grlu, bolečine v mišicah in sklepih, neješčnost. Gripa traja 3-5 dni. Nevarna je lahko za majhne otroke, nosečnice in starostnike. Najpogostejši zaplet je pljučnica, lahko pa pride tudi do vnetja mišic, poslabšanja kroničnega bronhitisa...

Zdravljenje
Ko nas ti znaki doletijo je najbolje, da ostanemo doma, počivamo in si pomagamo z zdravili in naravnimi pripravki. Če bolezen v 5 dneh ne mine, moramo obiskati zdravnika. Doječe matere, nosečnice, osebe s kroničnimii obolenji in starši z majhnimi otroki naj obiščejo zdravnika takoj, ko zbolijo.

Kako si pomagati?
Dobite lahko inhalacijske raztopine, pripravke za vneto in boleče grlo, zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, zdravila proti glavobolu in slabemu počutju, kapljice za nos, pripravki za pomirjanje suhega kašlja, za lažje izkašljevanje in podobno.
 
POTREBUJETE
NASVET FARMACEVTA

Vas zanimajo lastnosti zdravil in ostalih izdelkov v lekarnah? Se želite seznaniti z njihovo uporabo, delovanjem in neželenimi učinki?
DOGODKI IN
OBVESTILA

Spremljajte aktualna obvestila in akcije na naši spletni strani.
Za aktualne vsebine
PRITISNITE TUKAJ

KONTAKTNE
INFORMACIJE

Žalske lekarne Žalec,
Prešernova 6,
3310 Žalec

Žalec (03) 712 02 50
Petrovče (03) 712 02 58
DELOVNI
ČAS

Preverite delovni čas v naših poslovnih enotah. Informacije o delovnem času

Za izboljšavo strani in uporabniške izkušnje, ta stran uporablja piškotke..

Sprejmem piškotke.

EU Cookie Directive Module Information